Kalenteri – Miten kuvittaisit oman ajan virtasi?

Tämä vuosi on uuden luomisen vuosi. Jotain on lähtenyt elämään ja muotoutumaan uudelleen. Käsitys ja kokemus ajasta on muuttunut, ikään kuin kaikki olisi nopeutunut, sillä enemmän asioita tapahtuu lyhyen ajan sisällä, mutta silti kaikki tuntuu virtaavan luonnollisella tavalla.

Edellisen blogipäivitykseni palautteen pohjalta jatkoin ´ajan virrassa´-kalenterin kehitystyötä, sillä sain sydäntä lämmittäviä kommentteja, joissa osa ihmisistä halusi päästä kokeilemaan miltä ajan virrassa tapahtumien luova ilmaiseminen kalenterin muodossa tuntuu. Olen hyvin kiitollinen että ideani resonoi ihmisten ajatuksissa. Tunne, että tulee ymmärretyksi, on valtavan ihana. Kalenterin suunnittelu lähti omasta tarpeestani ilmaista luovasti elämäni tapahtumia, jotta voisin kokea eläväni elämääni ajan virrassa vapaana luojaolentona, vaikka kohtaamisia ja tapahtumia olisikin enenevässä määrin tulevien opintojeni myötä. Palautteen myötä ymmärsin, että tälle saattaisi olla tilausta myös muiden ihmisten elämässä.

Kuten aiemmassa blogikirjoituksessani kerroin, vietin muutaman vuoden ´ajelehtien´, jolloin kello ja kalenteri olivat minulle melko etäisiä. Joskus on hyvä ottaa aikaa itselleen, tarkastella maailmaa ja sen ilmiöitä, nähdä asioita uusista näkökulmista. Antaa itselleen aikaa.

Voit lukea edellisen päivitykseni täältä, jotta pääset käsitykseen kalenterista ja sen taustalla olevasta pohdinnasta. Vaikka idea todellakin on hyvin yksinkertainen, mallin sisäistäminen ja sen visualisoiminen yksinkertaisimpaan ymmärrettävään muotoon vei aikaa. Minulta vei kaksi vuotta irrottautua laatikkoajattelusta ja ymmärtää, sisäistää se, että aika virtaa. Virrata ajassa. Virrata elämässä. Kokea elämää ajan ainutlaatuisessa virrassa, perustuipa aikakäsityksemme sitten lineaariseen, sykliseen tai episodiseen malliin.

Tässä kalenterissa ei ole erikseen merkitty pyhäpäiviä, sillä jokainen päivä ajan virrassamme on pyhä lahja maailmankaikkeudelta. Jokaisella on vapaus päättää, mikä on pyhää itselle. Jokainen voi merkitä itselleen tärkeät,  pyhät päivänsä kalenteriin. Se voi olla päivä, jolloin oivalsit jotain hienoa. Se voi olla päivä, jona jokin jollain tavalla kosketti sieluasi. Se voi olla omaan vakaumukseesi liittyvä tärkeä päivä, jota ei ole merkitty gregoriaaniseen kalenteriin. Kaikki elämässä on pyhää kokemusta, pyhää kosketusta itse elämään. Sinun pyhiä päiviäsi.

Näen mielessäni kuinka kalenteri painetaan ekologiselle, kauniille ja eläväpintaiselle, taiteelliselle paperille, jotta siihen piirretyt merkinnät ja piirrokset näyttäytyvät itsessään arkipäivän taiteena, tekijänsä näköisinä, elävinä viivoina ajan virrassa. Viivoissa elää tarinoita, kohtaamisia, joku piirtää kuvia tai merkkejä, lisää kirjoitusta, antaa muotoja tai värejä tapahtumille. Jokaisesta kalenterista muodostuu ainutlaatuinen kuva ihmiselämästä. Elävä Elämän virta. Millainen sinun kalenteristasi tulisi?

Kalenterin kansi – koko A4 vaaka (tekijänoikeusmerkinnät eivät näy tulostetussa kalenterissa)
Kalenterin kansi englanniksi (tekijänoikeusmerkinnät eivät näy tulostetussa kalenterissa)
Tyhjä kalenteri odottaa merkintöjä – Miltä sinun ajan virtasi näyttäisi? (tekijänoikeusmerkinnät eivät näy tulostetussa kalenterissa)
Esimerkki täytetystä kalenterista – orgaanisia muotoja vai suoria viivoja? Vai jotain ihan muuta? (tekijänoikeusmerkinnät eivät näy tulostetussa kalenterissa)
Kalenterin takakansi, jossa esimerkki miten kalenteria voi täyttää kahdelle. (tekijänoikeusmerkinnät näkyvät takasivulla)

Kalenterikin elää ja muuttuu, aivan kuten me ihmisetkin. Oivalsin että kalenteriin voi merkitä myös kahden ihmisen ajan virran, sillä usein perheen vanhemmilla on omat menonsa, jotka sovitetaan aikataulullisesti perheen tarpeiden mukaan. Tässä kohtaa pieni käyttökokemussuunnittelija minussa hyppäsi esiin ja pääsi testaamaan kalenterin tätä aspektia. Se tuntuu antavan mukavan avaran ja selkeän kuvan siitä mitä elämässämme tapahtuu, mitä läheisen ihmisen elämässä tapahtuu, ja millainen hänen ajan virtansa on. Kalenteria voi käyttää aivan hyvin pelkästään tähänkin tarkoitukseen.

Ryhdyn etsimään painotaloa joka painaisi kalenterin,  jotta se pääsisi siihen tarkoitukseensa johon se on luotu. Olemaan arkipäivän taidetta ajan virrassa, muidenkin käytössä kuin minun. Sopiiko tämä erilaisiin aikakäsityksiin joita maailmassamme on? Aika näyttää. Koska aika virtaa kaikkialla ulottuvuudessamme, olisi hienoa jos kalenteria voisivat käyttää ihmiset eri puolilla maailmaa, ja löytää oman luovan tapansa kuvata elämänsä tapahtumia. Ehkä ihmiset jopa jakaisivat luomuksiaan? Löytyisikö eri puolilta maailmaa erilaisia tapoja, ehkä uusia ideoita, inspiraatiota omaan kalenteriin?

Pyrkimys on että tämä A4-kokoinen seinäkalenteri maksaisi 15-20€, riippuen sen tuotantokustannuksista. Hintakin tarkentuu ajan virrassa, mutta paperin laadusta en tingi, sillä piirtämisen ja merkintöjen tekemisen täytyy tuntua hyvältä. Kehitystyön alla on myös malli, jossa on keskitytty viikkoon ajan virrassa. Siitäkin on luonnos edellisessä blogikirjoituksessani.

Kiitos sinulle, toivotan inspiroivia hetkiä elämääsi, annetaan ajan virran kuljettaa meitä lempeästi uusien kokemusten äärelle.

Katja

ps. Halutessasi voit ennakkotilata kalenterin itsellesi sähköpostilla katja(ät)fundamentalflow.fi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *