Ajan virrassa, vai ajan vankina?

Yhä useampi ihminen väsyy suorittamaan elämää. Arki on sidottu tiukkoihin aikatauluihin ja ihminen kilpailee aikaa vastaan, sen sijaan että antaisi sen virrata luonnollisella tavalla, kuten luonnossa tapahtuu. Pyrimme kontrolloimaan aikaa, joka tietyllä tavalla on paradoksaalista, sillä aika vain virtaa, piittaamatta siitä ehdimmekö tekemään kaiken tarpeellisen päivän aikana. Ehkä olemme keskittyneet tulevaisuuteen ja odotuksiimme niin vahvasti, että unohdamme elää tätä päivää, tätä ainutlaatuista NYT-hetkeä, jossa Elämä oikeasti tapahtuu. Elämme ajan virrassa, jossa meillä ei ole aikaa nauttia maisemista, sillä haluamme päästä nopeasti perille kuviteltuun päämäärään. Moni miettii oravanpyörästä hyppäämistä viimeistään silloin kun vauhti tuntuu vain kiihtyvän eikä oravanhännästä näy muuta kuin tupsu, joka vilkkuu kellon kanssa kilpaa sekunteja. Ehkä oma energia ehtyy jonnekin loputtomien palavereiden tai näennäisesti tärkeiden tehtäväpinojen alle. Milloin tästä elämästä tuli kiireistä suorittamista?

Moni toivoo sitä lottovoittoa, joka lopettaisi huolehtimisen kerralla. Huolehtimisen mistä? No, rahasta ja sen riittämisestä tietenkin. Aina voisi olla enemmän, paremmin, nopeammin, tehokkaammin! Sillä aikaa kun eläimet jatkavat luonnossa elämistä ja oman luonnollisen rytminsä toteuttamista (ilman rahaa), syövät, kakkivat ja märehtivät, ihminen syö nopeasti, kakkii huonosti, ja märehtii murheitaan, juosten aikataulutettua elämäänsä haaveillen ajasta, jolloin olisi tarpeeksi rikas voidakseen vain pysähtyä ja hengähtää. Kenelle tätä yhteiskuntaa rakennamme? Kuka on sanonut, että pitää juosta? Olisiko meillä jotain opittavaa luonnolta?

Yhteiskuntaamme on luotu kuvitelma, että aika on rahaa. Aika ei ole rahaa, aika on aikaa, jota on kaikilla juuri saman verran, 24 tuntia vuorokaudessa. Ja aika on todellista valuuttaa, sillä se on Elämän virtaa. Se käyttääkö ihminen aikansa juoksemiseen ja huolehtimiseen tulevaisuudesta vai elämiseen tässä hetkessä, on valintakysymys. Tiesitkö muuten, että raha on suhteellisen nuori keksintö?

"Rahatalous syntyi vähitellen, kun yhteiskunnat kehittyivät monimutkaisemmiksi ja vaihtokauppa eli esineiden yhteismitallinen vaihtaminen toisiin esineisiin kävi epäkäytännölliseksi. Esineitä alettiin vaihtaa rahaan ja rahaa taas muihin esineisiin. Rahana saatettiin käyttää monenlaisia tavaroita arvometalleista oravannahkoihin." (lähde: wikipedia).

"Termiä oravanpyörä (ruots. ekorrhjul, engl. treadwheel, treadmill tai rat race, saks. Tretmühle) käytetään usein vertauskuvana loputtomalle ja turhalta tuntuvalle toiminnalle. Erityisesti sitä käytetään kritisoitaessa stressaavia töitä sekä elintasokilpailuun ja kuluttamiseen pohjautuvaa yhteiskuntaa. Osa työntekijöistä vierastaa työ- ja kulutuskeskeistä elämää. Työnteon kohtuullistamisen tarvetta on usein lasten ollessa pieniä tai lähellä eläkeikää. Vähäisempi työnteko voi olla tarpeen, jos työtehtävät ovat hyvin vaativia tai jos työntekijällä on ongelmia terveyden tai työn mielekkyyden kanssa." (lähde: wikipedia)

Oravanpyörä tuntuu olevan viittaus oravannahkaan ja aikaan, jolloin ihmisen mielihalut ja kiinnostus alkoivat kiinnittyä rahan, tavaroiden ja omaisuuden keräämiseen. Hidastimme luontaista virtaustamme ryhtymällä patoamaan elämäämme materialla. Mitä enemmän ihmisellä oli materiaa, sitä vaikutusvaltaisempi hän oli. Mutta raha ei loppujen lopuksi arvota ihmistä, vaan ihminen arvottaa rahan. Teimmekö itsellemme ja luonnolle karhunpalveluksen, kun ryhdyimme keräämään omaisuutta? Olisiko ympäristömme paremmassa kunnossa, jos olisimme ymmärtäneet kohtuuden merkityksen, ottaneet paremmin huomioon ympäristömme, sen sijaan että ryhdyimme kilpailemaan rahasta ja vallasta? Vaikka elintasomme on huippuluokkaa ja todella upeita keksintöjä on tehty helpottamaan jokapäiväistä elämäämme, kuten munankeitin, silti ihminen tuntuu voivan yhä huonommin, samalla kun planeetalta häviää ennätysvauhtia eri eliölajeja sukupuuttoon. On suorastaan velvollisuutemme hiljentää vauhtia ja hidastaa, niin itsemme kuin muidenkin tähden. Miten sitten hiljentää vauhtia ja hidastaa? Kerron sinulle minkä kysymysten avulla itse lähdin purkamaan omaa oravanpyörääni ja selkiytin ajatuksiani. Toivon että kysymykset voivat auttaa myös sinua jäsentämään, mikä elämässä on todella merkityksellistä sinulle.

Ota kynä ja paperia, ja kirjoita itsellesi muistiin omat vastauksesi alla oleviin kysymyksiin.

1. Mikä on Elämän tarkoitus?

2. Kuka päättää elämästäsi?

3. Mitä todella tarvitset elääksesi hyvää elämää? Tee lista.

4. Mitkä materiaaliset puitteet riittävät sinulle, jotta voisit olla todella onnellinen? Tee lista.

5. Mistä olet valmis luopumaan voidaksesi elää todella onnellista elämää? Tee lista.

6. Mitkä eettiset ja moraaliset arvot kannattelevat sinua elämässä? Tee lista.

7. Mitkä asiat saavat sydämesi sykkimään ilosta ja hymyn huulillesi pelkästään ajatellessasi niitä? Tee lista.

8. Paljonko oikeasti tarvitset rahaa elämiseen?

Seuraavaksi esitän näkemyksiä kysymyksiin, joita voit mielessäsi pohtia.

1. Mikä on Elämän tarkoitus?

Ehdotan näkemystä, että Elämän tarkoitus on virrata ajassa ja kokea elämää tässä ulottuvuudessa. Olemme ihmiskuntana Universumin kanssaluojia, testaamme vapaata tahtoamme ja siihen kuuluvaa vastuuta elämällä omaa elämäämme kuten parhaaksi katsomme, sekä tekemällä valintoja omasta vapaasta tahdostamme. Ei ole merkitystä sillä, kuka olet ammatiltasi, harrastuksiltasi tai mitä rooleja sinulla yhteiskunnassa on, vaan se, millä tavalla ilmennät itseäsi ja omaa vapaata tahtoasi. Koska elämän tarkoitus on kokea elämää, sinäkin voit halutessasi vaihtaa ammattia, harrastuksia tai rooleja, oman mielenkiintosi mukaan.

2. Kuka päättää elämästäsi?

Jos vastasit että "Minä", onnittelut! Olet todellakin aina ollut vapaa päättämään elämästäsi ja siitä, miten suhtaudut kokemuksiisi, mitä teet, mitä luot elämääsi, ja millä tavalla olet olemassa ajan virrassa, osana kokonaisuutta. Jos olet sitä mieltä, että jokin muu taho päättää elämästäsi, lähde tutkimaan tuota polkua taaksepäin ajassa ja katso, missä vaiheessa ja kenelle annoit vallan päättää elämästäsi. Eri asia on, jos sinua pidetään vankina syyttömästi tai olet jonkin toisen vallan alla etkä voi mitenkään vaikuttaa tilanteeseesi, mutta ole tarkka tässä kysymyksessä, sillä loppujen lopuksi, valinnan olemme todennäköisesti jossain vaiheessa tehneet itse.

3. Mitä todella tarvitset elääksesi hyvää elämää? Tee lista.

Voiko listassasi olevia asioita ostaa? Lisäsitkö listaan esimerkiksi terveyttä, iloa, auringonvaloa, rakkautta, hyvän suhteen itseesi ja muihin ihmisiin, tai esimerkiksi hyvän itsetunnon? Tunne hyvästä elämästä syntyy hyvästä yhteydestä itseensä ja maailmaan.

4. Mitkä materiaaliset puitteet riittävät sinulle, jotta voisit olla todella onnellinen? Tee lista.

Ovatko listallasi mainitut asiat osa peruselämiseen liittyviä asioita, kuten koti/suoja, ruokaa, vaatteita, puhdasta vettä? Ihminen tarvitsee loppujen lopuksi aika vähän materiaa elääkseen hyvää ja täysipainoista elämää, mutta mikä sinulle riittää, ja paljonko rahaa arvelisit niiden hankkimiseen ja elämäsi ylläpitämiseen tarvitsevasi?

5. Mistä olet valmis luopumaan voidaksesi elää todella onnellista elämää? Tee lista.

Vain sinä tiedät, mistä olet valmis luopumaan. Ehkä kirjoitit listan tavaroista, mutta voit ajatella luopumista myös siltä kannalta, että luovut ilolla myös jostain sellaisesta, joka on jo palvellut aikansa elämässäsi, koska olet jo saanut haluamasi kokemuksen siitä. Ehkä listassasi voi olla asioita, jotka jollain tavalla hidastavat virtaustasi. Listassa voi olla työhön liittyviä asioita, ihmisiä, rooleja, tilanteita ja tunteita. Mieti tätä kysymystä tarkkaan, sillä on mahdollista, että huomaat jotain todella olennaista, josta voisit olla valmis luopumaan sisimmässäsi. Voit lisätä listaan myös asuntolainasi, mikäli se sinusta tuntuu hyvältä ajatukselta.

6. Mitkä eettiset ja moraaliset arvot kannattelevat sinua elämässä? Tee lista.

Tämä on tärkeä ja haastava kysymys. Pohdi, mitä listaamasi arvot sinulle merkitsevät, ja ovatko ne arvoja, jotka palvelevat sekä sinua että ympäristöäsi? Onnellisuus on pitkälti riippuvainen arvomaailmastamme ja siitä, kuinka hyvin voimme ilmentää arvomaailmaamme arjessa, niin työssä kuin vapaa-ajallakin. Usein arvomaailman ristiriidat aiheuttavat meille ahdistavia tuntemuksia, sillä esimerkiksi jos emme voi toimia omien arvojemme puitteissa elämässämme, saatamme tuntea menettävämme omaa voimaamme. Myös työelämässä arvomaailman ristiriidat saattavat aiheuttaa meissä ahdistusta, ja tämä on usein syynä myös siihen, että päätämme vaihtaa työpaikkaa tai jopa ammattia.

7. Mitkä asiat saavat sydämesi sykkimään ilosta ja hymyn huulillesi pelkästään ajatellessasi niitä? Tee lista.

Pidä kiinni listasta jonka kirjoitit, sillä se on sinun sisäisen motivaatiosi lista joka lisää iloista, henkistä virtausta elämässäsi kannatellen sinua myös vaikeina ja haasteellisina aikoina. Vaali ja helli tuota listaa ja palaa siihen aina tarvittaessa. Voit myös muokata listaa halutessasi, lisätä tai poistaa asioita, sillä elämä on muutosta, ja myös ilon kohteet voivat vaihtua.

8. Paljonko oikeasti tarvitset rahaa elämiseen?

Mieti mihin palkkasi, jonka ansaitset käyttämällä kallisarvoista Elämän valuuttaa eli aikaasi työn tekemiseen, kuluu. Jos ostat vaatteita joita käytät mahdollisesti vain muutaman kerran elämässäsi, montako tuntia teit töitä niiden eteen suhteessa hintaan, ja kannattiko ostos? Onko mahdollista vähentää menoja, jotta voisit viettää enemmän aikaa, tuota Elämän todellista valuuttaa, läheistesi kanssa, luonnossa, tai hellimällä edellisen kysymyksen listassa olevia asioita, jotka tuntuvat sinusta hyviltä?

Oravanpyörä on vain mielemme sirkus, jota itse pyöritämme. Joskus on hyvä pysäyttää itsensä ja katsoa tekemiään valintoja. Millaisen henkisen perinnön haluat jättää tähän maailmaan? Mikä on tärkeää sinulle? On olemassa vain valintoja joita teemme elämässämme, ja voimme joka hetki valita, miten suhtaudumme omiin valintoihimme, sallimmeko mielemme pyörittää oravanpyörää, vai pysäytämmekö sen. Ja mitä valitsemme seuraavaksi. Elämä voi olla juuri nyt iloista, henkistä virtausta, vaikka sinulla olisi sata asiaa odottamassa tekijäänsä. Pohjimmiltaan on kyse oman mielensä luonnon ymmärtämisestä ja hallinnasta. Ja Elämän sallinnasta.

2 Replies to “Ajan virrassa, vai ajan vankina?”

  1. Todella hyvä kirjoitus. Näitä samoja asioita olen pohtinut omassa elämässäni.
    Lähinnä ajankohtainen kysymys on kuka päättää elämästäsi?
    Kiitos! ❤❤❤

    1. Lämmin kiitos kommentistasi Sirpa, olen kiitollinen että kirjoitukseni resonoi ja löysit jotain joka puhuttelee, uskon että meitä on paljon jotka miettivät näitä samoja asioita, kiitos Sinulle! <3 <3 <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *